Vind hieronder het laatste Greenport People nieuws!

8 do’s & don’ts om professioneel over te komen op het internet

publicatie: 9 juni 2017

Top! Je hebt naar eigen tevredenheid een mooie en enthousiaste brief plus CV opgesteld en vol goede moed opgestuurd naar jouw nieuwe werkgever. De werkgever opent jouw documenten en is net zo enthousiast als dat jij bent. Wat zou het eerste zijn wat hij of zij doet? Precies! Kijken wat er over jou te vinden is op het internet. Met deze tips zorg je ervoor dat je naast een verpletterend CV, ook in de online wereld een professionele indruk achterlaat.

Hoeveel er over jou te vinden is, hangt af of je altijd je volledige naam gebruikt. Toch kan er meer over jou te vinden zijn dan je denkt. Bijvoorbeeld als je op discussieplatforms hebt ingelogd via je Facebook profiel. Wellicht zijn er ook andere mensen die over jouw hebben geschreven en op enter hebben gedrukt. Zo online de wereld in.

Professioneel overkomen online? Doe dit wél!

1. Online aanwezig zijn

Er zijn steeds meer banen waarbij het belangrijk is dat je laat zien dat je slim kunt omgaan met het internet. Als voorbeeld: een Social Media Manager moet zelf ook op alle relevante sociale media kanalen een goed profiel hebben staan. Of misschien zoek je een baan als secretaresse bij een klein bedrijf? Op deze manier kun je laten zien dat je over genoeg skills bezit om deze taak ook te kunnen vervullen.

2. Persoonlijkheid laten zien

Stel, je nieuwe werkgever vindt jou dus op het internet. Wat ziet hij of zij dan? Meestal eerst een paar profielen op sociale media (denk bijvoorbeeld aan Facebook, LinkedIn, Twitter). En dan misschien een rommelige advertentie op Marktplaats, en dan vervolgens komt hij een recensie van je tegen op een discussieplatform waarin je achteraf gezien toch wel moppert. Niet goed! Dit werkt negatief op het besluit van je werkgever om je daadwerkelijk uit te nodigen op een gesprek.

Stay positive! Haal die recensie zo snel als mogelijk weg en zet er drie nieuwe bij waarin je de favorieten positief beoordeelt. Wil je zakelijk en professioneel overkomen? Maak je advertentie op marktplaats netjes, en pas dit aan. Zend vooral nieuws de online wereld in dat jouw goede kanten laat zien.

3. Expertise laten zien

Vul die eerste pagina van zoekresultaten in Google, Bingo en Yahoo met informatie die jou neerzet als de ideale collega. Jouw expertise vergroten op internet is een goede manier om je kansen op een baan te vergroten.

Professioneel overkomen online: doe dit niet!

1. Je huidige werkgever afkraken

Klagen, dat kunnen we met zijn alle als de beste! Maar klagen over je huidige werkgever online kan dus écht niet. Als een eventuele nieuwe werkgever jouw klaagzang terugvindt, zal hij of zij verwachten dat je ook zo zult schrijven en delen over je nieuwe werkplek. Ben je het ergens mee oneens? Regel het intern met je werkgever zelf en doe dit niet online.

2. Gênante foto’s of al te woeste feestfoto’s

Voorkom dat de werkgever jou al te wilde staat online ziet. Een vrolijke al feestende foto waarin je met je beste vrienden proost op het nieuwe jaar – dat kan prima. Maar een foto waarbij je halfnaakt op de bar staat te dansen met diverse shotjes drank in je handen kun je beter weglaten.

3. Respectloze taal

Stel, er zijn onder jouw naam drie berichten op een discussieplatform te vinden waarin je een ander hard aanvalt of zelf beledigd. Je zal het wel aanvoelen, dit gaat jouw nieuwe werkgever niet leuk vinden. Behandel zelfs je online vrienden zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.

4. Gebrekkig taalgebruik

Het belang van goed taalgebruik verschilt per vakgebied. Als je in de bouw werkt, geeft het niets als je alle d’s en t’s niet op de juiste plek hebt staan (uitzonderingen in de sollicitatiebrief uiteraard!). Maar wil jij graag de nieuwe topper worden op administratieniveau, dan moet je kunnen laten zien dat je zorgvuldig te werk gaat. Spreek netjes zoals het hoort, en laat afkortingen en spreektaal achterwegen.

5. Politieke opvattingen

Neem hierbij je eigen afweging in acht: mag je privé geen politieke opvattingen hebben vanwege een mogelijk oordeel van de werkgever? Weeg dit zelf af, zeker als de baan super belangrijk voor je is. Wat wij je in ieder geval kunnen adviseren hierover is dat wanneer je dit eenmaal doet, je het niet terug kan draaien en de consequenties misschien wel groter kunnen zijn dan dat je zelf in eerste instantie voor ogen had. Ambities om de politiek in te gaan? Dan is het goed om je eigen opvattingen te laten zien.

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen. Je mag ervan uit gaan dat alles een leven lang te vinden blijft. Zet dus geen dingen online waarvan je niet zou willen dat anderen dat zien. Je online ‘imago’ bij poetsen kan weken of zelfs maanden duren voordat die veranderingen zijn doorgevoerd in alle zoekmachines.