Vind hieronder het laatste Greenport People nieuws!

Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?

publicatie: 1 september 2017

Bedrijven willen graag een gemotiveerde werknemer zien op een sollicitatiegesprek en niet een werknemer die solliciteert omdat het moet. Daarnaast willen ze overtuigend van jou horen waarom jij deze job graag wilt hebben. Waarom ben jij de geschikte kandidaat en waarom zijn zij de geschikte werkgever? Een sollicitatiegesprek is spannend en er hangt soms veel vanaf. Het is dus belangrijk om het gesprek goed voor te bereiden.

Zorg dat je weet waar je solliciteert
Lees je goed in op de website, voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat en neem hier rustig de tijd voor. Weet wat het bedrijf doet, begrijp waar het bedrijf voor staat en weet wat zij belangrijk vinden. Wat zijn bijvoorbeeld de kernwaarden die zij nastreven? Zorg dat je weet hoe het bedrijf ontstaan is en hoelang het bestaat. Wellicht is er een jubileum waarmee je hen kunt feliciteren. Google er even op los en kijk met wie je het gesprek hebt. Misschien ken je via via weer iemand of heb je ooit allebei bij dezelfde organisatie gewerkt. Dit zijn altijd goede ijsbrekers.

Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet tijdens het sollicitatiegesprek
Door het bekijken van de website krijg je vaak een idee wat gepaste kleding is bij de desbetreffende organisatie. Verberg eventuele tatoeages en verwijder piercings uit het gezicht. Zorg dat je haar netjes zit. Een eerste indruk moet je niet onderschatten.

Maak een vragenlijstje
Noteer vooraf aan het gesprek een aantal vragen die je aan het bedrijf wil stellen. Dit geeft een geïnteresseerde en positieve indruk. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar iets wat je op de website gezien hebt en nog niet helemaal begrijpt of je kan vragen stellen over de vacaturetekst en de afdeling. Het is net zo belangrijk dat ook jij met een compleet beeld weg gaat bij het gesprek, zodat je voor jezelf kunt nagaan of dit is waar jij zou willen werken.

Hoe ga je om met zenuwen?
Wat je altijd in gedachte moet houden is dat het sollicitatiegesprek tweezijdig is. Zij gaan jouw beoordelen, maar jij gaat ook het bedrijf beoordelen. Het is belangrijk om te kunnen laten zien wie je bent. Daarom onze tip: ‘Wees jezelf’. Je kunt ook gewoon uitspreken dat je zenuwachtig bent. Mogelijk helpt de andere partij je dan een beetje op weg om meer ontspannen te worden.

Bereid je voor op de volgende vragen:

  • Vertel iets over jezelf?
  • Wat spreekt je aan in ons bedrijf?
  • Wat vind je belangrijk in een baan? Waarom?
  • Waar ben je goed in? Waarom?
  • Welke baan vond je het leukste tot nu toe en welke het minst leuke? Waarom?
  • Wat waren je werkzaamheden bij werkgever X?
  • Waar was je goed in en waar was je minder goed in?
  • Wat zou je nog willen verbeteren?
  • Wat voor beeld heb jij van de functie?
  • Wat maakt jou geschikte voor deze functie?

Succes met solliciteren! We hopen dat je wat hebt aan bovenstaande tips.

Mocht je toch nog vragen hebben, kun je altijd bij ons terecht via info@greenportpeople.nl of 0174648805.